Ressource pédagogique : Hydrodistillation

cours / présentation -
Partagez !

Présentation de: Hydrodistillation

Informations pratiques sur cette ressource

Langue du document : Anglais
Type pédagogique : cours / présentation
Durée d'apprentissage : P07M55S
Niveau : licence, enseignement supérieur
Durée d'exécution : P07M55S
Langue de l'apprenant : Français
Contenu : vidéo, méthodologie
Public(s) cible(s) : apprenant, enseignant
Document : Audio RAM (Real Audio)
Droits d'auteur : pas libre de droits, payant
CC_BY-NC-ND

Description de la ressource pédagogique

Description (résumé)

This video is part of a series of 19 videos for technical gestures in chemistry (with French subtitles). In this video, you will learn how to perform hydrodistillation and distillation by steam distillation. These are old distillation techniques at atmospheric pressure using water vapour. These distillation processes are used for the extraction of organic substances by a steam flow. In industry, hydrodistillation is used in particular for the extraction of natural substances such as essential oils for perfumery and food flavorings, but also for the extraction of molecules for pharmacopoeia. The video focuses more particularly on the extraction of eugenol from cloves.

Informations pédagogiques

  • Compétence : Acquérir et s'approprier de nouvelles connaissances
  • Proposition d'utilisation : This video can be used at any time to illustrate a chemistry lesson or to remind you of the proper use of chemistry equipment.

Intervenants, édition et diffusion

Intervenants

Validateur(s) de la métadonnée : Stéphanie KLEIN

Diffusion

Document(s) annexe(s) - Hydrodistillation

Partagez !

AUTEUR(S)

  • Claude BAUDER
    Université de Strasbourg, UFR de Chimie
  • Lucie LORUSSO
    Université de Strasbourg, UFR de Chimie
  • Alexia GIROUD-TROUILLET
    Université de Strasbourg

EN SAVOIR PLUS

  • Identifiant de la fiche
    https://celest.esr-grandest.fr/contribuer/uid/uds-ori-485
  • Identifiant
    uds-ori-485
  • Schéma de la métadonnée
  • Entrepôt d'origine
    Ressource locale